iskanje

Vpis

Vpis v srednjo šolo je ena pomembnejših življenjskih prelomnic. Gimnazijski programi so si precej podobni ali celo enaki, razlike so v organizaciji dela, v manjšem številu ur, ki jih šole lahko razporejajo po svoje, najbolj pa šolo, ki je živ organizem, gradimo ljudje.
Gimnazija Poljane se od drugih gimnazij loči že po tem, ker vpisujemo dva programa, predvsem pa svojo identiteto gradimo s spoštljivo navezavo na bogato dediščino in s pogledom, uprtim v prihodnost. Mladim, ki so nam zaupani, pomagamo graditi trdno znanje, kritično misel in odgovoren odnos do sebe in drugih.

Ob kliku na spodnji gumb se odprejo strani, na katerih bomo sproti obveščali o vpisu. Oglejte si tudi rokovnik za vpis in strnjene informacije o postopku prijave in vpisa.

Več o vpisu

Novice

Vse novice

24. junij 24

Klasična 1A in 1B po poteh Rimljanov

V zadnjih dneh, ko smo že zapustili šolske klopi, so se dijaki 1.A in 1.B odpravili na enodnevno strokovno ekskurzijo. V Ogleju so si ogledali ostanke antičnega mesta Akvileje, ki je bilo zelo pomembno mesto v rimskih časih z impozantnim pristaniščem, domusi, bazilikami in seveda forumom. Kar težko si je bilo vse to predstavljati, glede na to, da je danes Oglej le še destinacija za turiste, ki se ob poletnih mesecih kopajo v bližnjem Gradežu. V Akvileji so seveda najlepši in najbolj znani starokrščanski mozaiki, s katerimi so bila okrašena tla treh dvoran, v katerih so se zbirali prvi verniki. Dijaki so razbirali motive, kot so boj petelina in želve ali Jonova zgodba. Nato so si ogledali še Trst in tudi tam, poleg dobre kavice in sladoleda, odkrili rimsko gledališče, forum in slavolok. Naslednjega dne so oglede nadaljevali kar na domačem terenu: ogledali so si antično Emono in lapidarij, po predavanju gospe iz društva Vespesjan pa so lahko v roke prijeli nekaj tipičnih rimskih predmetov: od glavnika, lutke za igranje, do oljenk in švicarskega noža iz rimskih časov! Zapisala: prof. Nataša Homar

Preberi več

23. junij 24

Reportažnik pod predpražnik do zadnje minute

Reportaža z zanemarljivo zamudo o ekskurziji v zamejsko Italijo ( 3.-5. april)   Prvih aprilskih dni letošnjega leta dijaki 2. g nismo preživeli v šolskih klopeh. 3. 4. smo se sicer zbrali pred vhodom, a praga gimnazije (tokrat z dovoljenjem profesorjev) nismo prestopili. Z gromozanskimi nahrbtniki na ramah, polnimi naših pričakovanj, smo raje krenili na zahod. Kjub (kmalu) tekoče nemško govoreči usodi razreda je bila naš cilj tokrat Italija. Še sveže spočiti od malenkost podaljšanega vikenda, zahvaljujoč velikonočnemu zajcu, smo bili torej več kot pripravljeni na prav posebno ekskurzijo v zamejstvo.  

Preberi več

21. junij 24

Naravoslovni dan prvih letnikov

Dijaki 1. letnikov so imeli 17. junija (1. c, 1. d, 1. f in 1. h) in 18. junija (1. a, 1. b, 1. e in 1. g) pouk izven učilnic, naravoslovni dan z naslovom Vpliv abiotskih dejavnikov na biotsko pestrost vodotoka.  Dijaki so pri fiziki določili hitrost vodnega toka, prečni prerez struge in izračunali njegovo površino, izračunali so volumski in masni pretok vode. Pri kemiji so izvedli kemijsko analizo vode - z dokaznimi reakcijami analizne kemije določili vsebnost kisika v vodi, kislost oz. bazičnost vode in ione, ki lahko pomenijo določeno vrsto onesnaženja. Pri biologiji so v vodotoku poiskali prisotne živali in rastline.  Z opazovanjem živali, ki so jih našli v vodi, in poznavanjem zgradbe njihovega telesa so ugotavljali povezave med fizikalnimi lastnostmi vodotoka in prilagoditvami živali na življenje v vodi. Vrste in število živali so povezali tudi s prisotnostjo kemijskih spojin v vodi.  Vroč poletni dan ob potoku Glinščica je hitro minil! Besedilo: Tanja Cvirn Pavlin

Preberi več

17. junij 24

Koncert Hišnega benda

V torek, 11. junija, je poljanski Hišni bend s koncertom v dvorani zaokrožil delo zadnjega šolskega leta. Zasedba, okrepljena s precej novimi člani, je razveselila poslušalstvo z izborom znamenitih jazz standardov od Gershwina do Bruebecka, našel pa se je tudi prostor za priredbo kakšne pesmi iz zlatih časov slovenske popevke. Jon Šef, ki je izstopal z navdahnjenim  soliranjem na klaviaturah, je duša benda. Uspelo mu je smiselno povezati mlade glasbenike na različnih stopnjah ustvarjalne poti, skupaj pa so, ob domiselnem prirejanju in aranžiranju, izpeljali precej kvaliteten nastop – sploh če upoštevamo, da jih je večina šele v prvem in drugem letniku. Človek bi rekel, da se na Poljanah – ki so vse bolj glasbena šola – ni bati za prihodnost jazza.    

Preberi več

Koledar dogodkov

julij 24
jul
11

razglasitev rezultatov spomladanskega roka splošne mature

cel dan

jul
11

razglasitev rezultatov spomladanskega roka splošne mature

cel dan

jul 24

Obiščite 3D-predstavitev šole

Vabimo vas na virtualni sprehod po šoli. Z barvnimi točkami so označena mesta, kjer lahko dobite več informacij.


Poglej predstavitev

“V zadnjem razredu osnovne šole smo učenci dobili brošuro Kam?, kjer so bile predstavljene srednje šole v Ljubljani. Vsaka je imela stran ali dve, fotografijo stavbe, kratek opis, predmetnike, število dijakov, uspešnost na maturi, omejitev, … Stavba Gimnazije Poljane mi je bila najbolj všeč. Še preden sem jo videla v živo, me je začarala ta precej običajna kocka. Tisto brošuro sem prebirala znova in znova in vsakič strmela v stran, kjer je bila moja najljubša stavba. Za informativne dneve sem šla na tri različne šole. Zadnje so bile Poljane. Spomnim se, kako sem se prvič vzpenjala po stopnicah v nadstropje, kjer je bila predstavitev šole. In si takrat rekla, da bi še kdaj hodila po teh stopnicah.”


- Januška Gostenčnik (maturirala 2000) je dialektologinja, znanstvena sodelavka na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU ter docentka za slovenski jezik na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

MENU
Hitre povezave