iskanje

Mednarodne izmenjave na poljanski način

Nazaj

Gimnazija Poljane ima že dolgoletno prakso z organizacijo mednarodnih izmenjav. Z mednarodnimi izmenjavami sledimo viziji Gimnazije Poljane (»Prek Poljan z roko v roki od razumevanja do ustvarjanja sveta okoli sebe in sveta v sebi.«), saj z njimi uresničujemo sodelovanje na razredni in mednarodni ravni.

Življenje v razredu, šoli, Sloveniji in v Evropi želimo razumeti bolj poglobljeno in zato je bivanje dijakov pri družinah za nas ključnega pomena.

 

 

 

 

 

 

Dijaki ob tem doživijo izjemno življenjsko izkušnjo, saj novo kulturo spoznajo na najbolj avtentičen način. Ob tem se učijo spoštovanja drugačnosti, odgovornosti do sebe in do tujega gosta, oblikujejo in razvijajo lastno identiteto, osebnost, stališča, vrednote in kritično razmišljajo.

Glede na to da je del vsake izmenjave tudi projektno delo, ki je vezano na krovno temo izmenjave, pa dijaki ob njem razvijajo tudi sodelovanje, ustvarjalnost in samoiniciativnost.

Z mednarodno izmenjavo dijaki tkejo nova znanstva in prijateljstva, ki jih oblikujejo v drugačne, bolj samostojne, spoštljive, odgovorne in kritično razmišljujoče osebe. Ob vsem tem pa v zelo avtentičnih situacijah nadgrajujejo svoje znanje tujih jezikov.

V evalvaciji izmenjave dijaki radi poudarijo, da se je razred zaradi izmenjave bolj povezal in da zaradi mednarodne izmenjave bolj cenijo svoje starše, saj ugotovijo, da je nenehna skrb za sočloveka naporna, a hkrati tudi čudovita izkušnja.

Po dveh letih, ko zaradi pandemije Covid izmenjav nismo imeli, se v šolskem letu 2022/2023 mednarodne izmenjave ponovno vračajo. Organizirali bomo 3 izmenjave s Španijo, 1 z Nemčijo, 1 s Francijo, 1 s Srbijo in 1 s Severno Makedonijo.

 

Petra Novak, prof. španščine

Še utrinka dijakinj, ki sta se v preteklih letih udeležili mednarodnih izmenjav:

„Na začetku izmenjave se s svojim partnerjem nisem najbolje ujela, na koncu pa sva postala dobra prijatelja. Družina me je toplo sprejela, zato sem se počutila, kot bi bila doma. Poskušala sem izkoristiti vsako priložnost in govoriti špansko. Vsi so bili zelo potrpežljivi z mano in moja španščina je postala nekoliko boljša. Pogrešala bom naše skupne dneve in dobro hrano.“ 

(Polona – dijakinja španščine v Španiji)

„Izmenjava je nekaj izjemnega. Prisiljen si v situacijo, ko moraš komunicirati z ljudmi, ki jih ne poznaš, in se prilagoditi njihovemu načinu življenja. Izmenjava mi je bila resnično všeč. Res je, da je naporna in da si po enem tednu želiš iti domov in jesti mamino govejo juho, a spoznala sem, kako živijo v majhnem francoskem mestu, kako poteka njihov pouk … Spoznala sem tudi kraje, ki jih sama verjetno ne bi nikoli obiskala. Ničesar ne bi spreminjala na izmenjavi, kajti, kljub temu da ni vse popolno, sem se imela čudovito. Takšno je tudi življenje. Nepopolno, a čudovito.“ 

(Ana – dijakinja španščine na izmenjavi v francoskem mestu Montceau-les-Mines) 

Oglejte si reportaže po prvem delu letošnjih izmenjav, in sicer:

izmenjava za 3.A - Makedonci gredo na sever,

izmenjava za 3.C - Nepozabno!

izmenjava za 3.E - Iz še zmeraj tople Andaluzije

izmenjva za 3.G - Juhuhu, izmenjave so spet tu

izmenjava za 3.B - Ko se predsodki razblinijo

izmenjava za 3.F - Kdor ne skače, JE Breton'c

izmenjava za 3.H - Premog, neskončne stopnice in razbijanje stereotipov

 

In še drugi deli izmenjav:

3.G v Beogradu - Sproščeno v Beogradu

MENU
Hitre povezave