iskanje

Kdor ne skače, JE Breton'c!

Nazaj

Obisk dijakinj in dijakov iz šole Alain Rene Lesage iz mesta Vannes - reportaža po prvem delu izmenjave za 3.F

Mednarodna izmenjava v srednji šoli je nekaj, česar dijak nikoli v življenju ne pozabi. Je intenziven teden, poln dogajanja, različnih emocij, izzivov, smeha, okusa mladosti in novih vidikov odgovornosti.

V teden smo vstopili sveži, naspani in naivni. Po tednu dni pa odhajajočemu busu, polnem izmučenih francoskih dijakov mahali v pozdrav z nasmehom na obrazu, enormnimi podočnjaki in željni kave.

V ponedeljek,16.1.2023, je Ljubljano prekrila snežna odeja in človek bi pomislil, da naznanja nekaj velikega in lepega. Tako je okoli enih pred Gimnazijo Poljane pripeljal avtobus in občutek smo imeli, kot da se je ustavil čas. Leteče kepe snega so obstale v zraku in vsi smo se z iskricami v očeh spogledali: "Tukaj so!". Sledilo je prvo srečanje, malce nerodno anglo-slo-francosko kramljanje in sprejem šolskega orkestra v dvorani.

Počitka skoraj da ni bilo, saj je bil program načrtovan na minuto. Po kvizu o Sloveniji je pod vodstvom profesorja Mihe Osredkarja v središču Ljubljane potekal lov za zakladom. Ob koncu smo svoje francoske prijatelje odpeljali domov k družinam.

Vsak dan izmenjave je bil bogat z dogodivščinami, mi pa vsako minuto bolj povezani, saj smo bili vedno skupaj: med programom, v prostem času in zvečer, pa naj je bila to organizirana zabava v lokalu ali pa zgolj trojezično druženje pri nekom doma.

V sredo zjutraj smo se odpravili na Bled, se sprehajali okoli jezera, se kepali kot ponoreli, saj naši bretonski kolegi snega ne vidijo pogosto, in se na koncu izleta posladkali še s kremšnitami. Domov smo prišli premočeni, premraženi in do ušes nasmejani.

V četrtek smo se ločili, saj so francoski dijaki odšli v Škocijanske jame in Piran, po katerem jih je v njihovem maternem jeziku vodil nekdanji dijak Gimnazije Poljane, g. Urban Soban. Medtem smo dijaki 3.F sodelovali v programu aktivnega državljanstva in obiskali radio Študent.

Z zanimanjem smo vstopili v petek, saj smo obiskali Hišo iluzij in se nato pripravljali na francoski večer, kjer so poleg 3.F nastopili še ostali razredi pod okriljem profesorice Tanje Ašič. Nastopajočih je bilo veliko, kakor tudi gledalcev, staršev, profesorjev in dijakov v dvorani. Po programu, polnem francoskih pesmi in zabavnih video prispevkov, je sledila obilna pogostitev z jedmi, ki so jih pripravili naši dijaki.

Program izmenjave se je zaključil v soboto dopoldan, z obiskom živalskega vrta in premagovanjem strahu pred pajki in kačami. Za tem smo se vrnili k družinam in preostanek vikenda preživeli vsak po svoje s programom v lastni režiji.

V ponedeljek zjutraj smo se poslovili, polni novih spominov in zgodb.

Posebna zahvala gre naši profesorici francoščine Tanji Ašič, naši razredničarki, profesorici Anji Ajdovec in vsem ostalim profesorjem, ki so soustvarjali našo izmenjavo.

Julija Soban, 3.F

MENU
Hitre povezave