Vpis

Vpis v srednjo šolo je ena pomembnejših življenjskih prelomnic. Gimnazijski programi so si precej podobni ali celo enaki, razlike so v organizaciji dela, v manjšem številu ur, ki jih šole lahko razporejajo po svoje, najbolj pa šolo, ki je živ organizem, gradimo ljudje.
Gimnazija Poljane se od drugih gimnazij loči že po tem, ker vpisujemo dva programa, predvsem pa svojo identiteto gradimo s spoštljivo navezavo na bogato dediščino in s pogledom, uprtim v prihodnost. Mladim, ki so nam zaupani, pomagamo graditi trdno znanje, kritično misel in odgovoren odnos do sebe in drugih.
Vpisni postopek utečeno vodijo osnovne šole, na srednjih šolah pa je smiselno pridobiti vse informacije, ki jih potrebujete za to, da bi bila vaša odločitev lažja.
Naslednja priložnost bosta oba informativna dneva:

  • v petek, 17. februarja, ob 9.00 in ob 15.00
  • ter v soboto, 18. februarja, ob 9.00.

Ob kliku na spodnji gumb se odprejo strani, na katerih bomo sproti obveščali o vpisu. Objavljena sta že tudi rokovnik za vpis in strnjene informacije o postopku prijave in vpisa (pdf, lahko tudi za tisk).

Več o vpisu

Novice

Vse novice

22. marec 23

Predstavitve letošnjih dijaških raziskovalnih nalog

V petek 17.3. so poljanski dijaki raziskovalci predstavili svoje raziskovalne naloge. Udeleženci so bili predvsem dijaki prvih in drugih letnikov ter nekateri učitelji. Raziskovalci so poslušalce pridobili z zanimivimi temami in dobro pripravljenim nastopom. Po vsaki predstavitvi so imeli nemalo vprašanj.  Prireditev je povezovala Pika Mušič, utrinke s prireditve in zadovoljne raziskovalce z mentorji je fotografiral Filip Barbalič.    Nada Žonta Kropivšek in Miha Osredkar, mentorja raziskovalne dejavnosti   Letošnje poljanske raziskovalne naloge so: 1. Gašper Macedoni, 2B: Energetika in podnebne spremembe v Sloveniji (mentorica: Nika Veronek, prof.) 2. Sara Karadžič, 2F: Poistovetenje mladih s Holdnom v Salingerjevem romanu Varuh v rži (mentorica: Nina Prešern, prof.) 3. Ema Božič,  3G: Vsebnost mikroplastike v gospodinjski soli (mentorica: Tanja Cvirn Pavlin, prof. & zunanji) 4. Jakob Majdič, 1A: Preferenca velike sinice pri izbiri hrane (mentorica: Jana Škrlep, prof.) 5. Eva Črv, 1F: Vpliv količine in kakovosti spanja na počutje dijakov prvih letnikov (mentorica: Nataša Koprivnikar, prof.)          

Preberi več

23. marec 23

V čast boga Zevsa

7. marca 2023 je na šoli potekal projektni dan pod naslovom Strah in pogum. Projektni dan v 2.B je na ta dan združil šport z antiko.  Priprave so potekale že več mesecev prej: rešiti smo morali anketo o strahu in pogumu, naša profesorica Mojca Kolb Repinc nam je predavala o negativnih čustvenih stanjih, ki jih povzroča strah, in o biokemijskem odzivu telesa in psihe. Nato smo kar nekaj časa spoznavali različne tehnike za obvladovanje negativnih čustev, ki smo jih poskušali osvojiti in si z njimi pomagati pri vsakdanjih stiskah. Nazadnje smo si ogledali zanimiv prispevek psihologinje in vrhunske športnice Sare Isaković in se začeli pripravljati na nekoliko drugačne športne igre, ki smo jih nato izvedli na sam projektni dan. Na ta dan torej smo se pod vodstvom naše profesorice športne vzgoje Mojce Kolb Repinc in profesorice latinskega jezika Nataše Homar med seboj pomerili na »pravih« olimpijskih igrah, v čast boga Zevsa. Pred tekmovanjem nam je nekaj sošolk predstavilo antične in sodobne olimpijske igre in slovenske olimpijce, nato smo spoznali še zadnjo tehniko dihalne vaje, se oblekli v starogrška oblačila in izdelali venčke za zmagovalce. In za vrhunec so sledile še olimpijske igre: tekmovali smo v rokoborbi, skoku v daljino, metu medicinske žoge in v štafetnem teku. Prizorišče šolske telovadnice je obdajal športni poljanski duh, to je duh poguma, enotnosti in radosti. Zmagovalci so prejeli vence (tokrat ne iz Zevsove oljke, ampak iz sosedovega bršljana) in seveda čokoladico Olympia. Besedilo: Vanja PredaličFotografije: Mila Fatur

Preberi več

22. marec 23

Projekcija filma Sarajevo safari in pogovor z režiserjem

V petek, 10. 3. 2023, se je v šolski dvorani Gimnazije Poljane, na pobudo in z organizacijo profesorice filozofije Nine Miri Zalar, odvila projekcija filma slovenskega režiserja Mirana Zupaniča, z naslovom Sarajevo safari, ki priča o krutih vidikih vojne ter razkriva do sedaj javnosti prikrito zgodbo o safariju na ljudi, v obleganem Sarajevu med letoma 1992 in 1996.  Skoraj 200 dijakov je z zanimanjem in v napetem pričakovanju zavzelo svoje mesto v dvorani, a po koncu filma ostalo brez besed. Po ogledu filma se je povezovalcema Tjaši Železen ter Aljažu Prazniku pridružil na odru še režiser filma Miran Zupanič. Pri odgovarjanju na vprašanja, mnoga tudi provokativne narave, ni bil niti malo zadržan. Dijake je popeljal skozi nastanek filma, govoril o tem, kako je sam izvedel za dogajanje, ki naj bi se odvijalo med vojno v Bosni in Hercegovini, ter odkril, kako ga je pot pripeljala do pričevalcev in očividcev tega početja. Film preizprašuje človekovo naravo, zlasti izpostavlja, česa vsega je človek zmožen. Nedoumljivo je, kako lahko človek izkoristi šibkost naroda, ki je v vojni, in si v njem ustvari “lastno zabavo”. Napisala Ada Lana Dervišević

Preberi več

22. marec 23

Tekmovanje astronomov v iskanju zvezdnih kopic, galaksij in meglic

Katja Šimenc iz 4.H je ponovno zelo uspešno nastopila na Messierjevem maratonu, tekmovanju astronomov v iskanju zvezdnih kopic, galaksij in meglic, ki so razmetane po celem nebu. Našla je 87 objektov, le dva manj od vodilnih tekmovalcev, ki so že izkušeni astronomi. Tekmovanje je potekalo s sobote na nedeljo, 18. in 19. marca v Trnovem pri Novi Gorici. Čestitamo! mentor Rok Kovač in učitelji fizike

Preberi več

Obiščite 3D-predstavitev šole

Vabimo vas na virtualni sprehod po šoli. Z barvnimi točkami so označena mesta, kjer lahko dobite več informacij.


Poglej predstavitev

“Mogoče smo zato bili namesto avtoritarne discipline deležni — intelektualne. In namesto paternalistične skrbi — nehotne zapuščenosti. (Tu, seveda, govorim o sistemski zapuščenosti, na ozadju katere se toliko bolj svetlo izrišeta skrb in toplina posameznih učiteljev in svetovalk.) Verjetno smo se prav zato tako korenito zatekli drug k drugemu, da se še danes trdo jedro mojega čustvenega in duhovnega življenja vrti prav okoli Poljan in so moji prijatelji — vključno s Puškinovimi sinovi! — obenem večinoma tudi moji bivši sošolci.”


- Iva Jevtič (maturirala 1995) je pesnica, prevajalka in učiteljica angleščine, doktorirala je iz literarnih ved.

MENU
Hitre povezave