iskanje

Hišni bend

Nazaj

Gimnazija je svoj dijaški bend dobila leto, dve nazaj. Vaje so v učilnici 104 ob petkih po pouku, nekateri začnejo že sedmo uro. Repertoar se od popevk v širšem smislu zadnje čase usmerja k pevskim jazz standardom. Hišni bend sicer nastopa ob različnih priložnostih, z nekaj sreče pa se bo do pomladi nabralo dovolj komadov za samostojen krajši koncert. Kdor bi se želel pridružiti, bo dobrodošel, če pa bo takšnih preveč, bomo ustanovili še en bend.

Mentor: Marko Trobevšek

Novice


17. junij 24

Koncert Hišnega benda

V torek, 11. junija, je poljanski Hišni bend s koncertom v dvorani zaokrožil delo zadnjega šolskega leta. Zasedba, okrepljena s precej novimi člani, je razveselila poslušalstvo z izborom znamenitih jazz standardov od Gershwina do Bruebecka, našel pa se je tudi prostor za priredbo kakšne pesmi iz zlatih časov slovenske popevke. Jon Šef, ki je izstopal z navdahnjenim  soliranjem na klaviaturah, je duša benda. Uspelo mu je smiselno povezati mlade glasbenike na različnih stopnjah ustvarjalne poti, skupaj pa so, ob domiselnem prirejanju in aranžiranju, izpeljali precej kvaliteten nastop – sploh če upoštevamo, da jih je večina šele v prvem in drugem letniku. Človek bi rekel, da se na Poljanah – ki so vse bolj glasbena šola – ni bati za prihodnost jazza.    

Preberi več

3. maj 24

Recital ciganske poezije

17. aprila je bil v dvorani na podstrešju prav poseben recital. Pesmi so bile izbrane iz zbirke Ciganska poezija, ki obsega dela, nabrana po Balkanu pred dobrega pol stoletja, iz srbohrvaščine pa jih je prevedel Ivan Minatti.  Tematske sklope recitacij – socialne, ljubezenske, bivanjske, pripovedne pesmi – so razmejevale glasbene, večinoma pevske točke, med njimi Ederlezi in Djelem djelem v ciganskem jeziku. Če bi morali na kratko označiti ciganske ljudske pesmi, bi verjetno morali reči, da so posebne, morda najbolj zato, ker so tako neposredne, poleg tega pa zelo pisane – nekatere so anekdotične in zabavne, druge pa presunljivo tragične, s celo mavrico vmesnih možnosti. Bralec bo vanjo sam zmogel uvrstiti spodnjo pesem:             Dvom in očitek       Ej, žena! K vragu ti in tvoja mati. Stran izpred mojih oči. Zakockala si pet stotakov. To nista dva dinarja, zmečkana srčna dvojka. Niti srebrnih pet kovačev, tako mi oči. Pet stotakov! Hej, petsto bičev Po tvoji mršavi zadnjici! Prodal bom tvojo posteljo. Spala boš na deskah ko jaz. Pa naj te bolijo rebra.     Nastopajoči: Ela Razpet, Heli Šimnovec, Jaša Marolt, Samo Mirković (recitatorji); Gloria Primorac (glas), Maksim Groznik (glas, klavir); Ema Fatur, Natalija Rejić, Ela Stabej, Bine Mramor, Robert Hrašovec (orkester). Ozvočevali in osvetljevali so Matej Minatti, Bojan Brdar Turk in Jon Šef. Plakat je naslikal Vid Skrbinšek. Pilila sta Mateja Jakša Jurković (glasbo) in Marko Trobevšek (recitacije). Publika je bil zadovoljna in je ploskala toliko časa, da je dobila pevski bis.   M. T.

Preberi več
MENU
Hitre povezave