iskanje

»Zaradi Auschwitza vemo, česa je človek zmožen.«

Nazaj

Na Gimnaziji Poljane že nekaj let pripravljamo ekskurzijo v Auschwitz, na katero so vabljeni dijaki 4. letnikov. Ker gre za odkrivanje pomembne teme, so pred ekskurzijo organizirana tri predavanja, ki dijake pripravijo nanjo. Trije predavatelji – filozofinja, zgodovinar in direktor Sinagoge Maribor – predstavijo holokavst, filozofski vidik genocida nad Judi ter problematiko slovenskih Judov med 2. svetovno vojno. 

Z ekskurzijo nadgrajujemo tematiko, ki je najbolj zaznamovala zgodovino 20. stoletja, nobena razlaga pa grozot holokavsta ne more predstaviti tako kot osebno doživetje obiska največjega izmed vseh uničevalnih taborišč. Izkušnja je močna in boleča: grozljivi vsakdan taboriščnikov je sicer nedoumljiv, a ogled muzeja nepredstavljivo precej približa. Verjetno je kar primerno, da ekskurzijo organiziramo pozimi, konec januarja ali začetek februarja – vsekakor v bližini mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. 1., dan, ko so Auschwitz osvobodili ruski vojaki). Auschwitz je treba doživeti na hladen in vlažen dan; v toplejših mesecih s kratkimi hlačami in majicami se obisk prizorišča smrti do neke mere zdi celo nedostojen.

Auschwitz se v tako uničevalni obliki kot med 2. svetovno vojno bržkone ne bo več ponovil, prav tako je sovraštvo do Judov v Evropi manj izrazito kot sto let nazaj. A genocidi se pojavljajo tudi v današnjem svetu, antisemitizem pa so zasenčili agresivni izbruhi, naperjeni proti pripadnikom drugih ras in ver. Med mladimi je zavest o najhujših posledicah brezdanjega sovraštva do drugačnih nujna, sploh ob današnji visoki stopnji nestrpnosti in vse bolj rastočem pojavu skrajnih oblik ščuvanja v političnih govorih tako doma kot v tujini. Z zavedanjem, do kakšnih ekstremov lahko pripelje hujskaško obnašanje politikov in drugih vplivnežev, se lahko takšnim smernicam vsaj poskušamo izogniti.

Miha Pohar, prof. zgodovine

Preberite tudi reportažo po letošnji ekskurziji, ki jo je napisala Mira Gabriel, 4.A.

Oglejte si fotozgodbo v objektivu Rose Angele Romih.

predavanje direktorja Sinagoge Maribor Borisa Hajdinjaka "Slovenske žrtve Auschwitza"

Miha Pohar, prof. zgodovine, predavanje za udeležence ekskurzije, januar 2023

MENU
Hitre povezave