iskanje

Ekskurzija v bazoviški sinhrotron in tržaški astronomski observatorij

Nazaj

V četrtek, 2. februarja 2023, smo se v sklopu dodatnega izobraževanja pri pouku fizike udeležili strokovne ekskurzije na tržaški Kras, natančneje v Bazovico in Trst. Najprej smo si v Bazovici ogledali sinhrotron Elettra. To je multidisciplinarni raziskovalni center, odprt mednarodni raziskovalni skupnosti. Specializiran je za ustvarjanje kakovostne sinhrotronske svetlobe. V sinhrotronu smo se seznanili s celotnim potekom proizvodnje visokoenergetskih svetlobnih žarkov, ki jih uporabljajo za razne namene od izobraževanja do zdravstva.

Po končanem ogledu sinhrotrona smo se podali v center Trsta, kjer smo imeli uro in pol prostega časa za sprehod po mestu. Tu nas je očaral čudovit Trg enotnosti (Piazza Unità), največji trg na morju, ne samo v Italiji, temveč v Evropi. Nekateri pa so prosti čas izkoristili za ogled razstave Banksy, ki se loteva občutljivih tem, kot so na primer vojna, izkoriščanje otrok, onesnaževanje, revščina.

Nazadnje nas je čakal astronomski observatorij. S pomočjo razstave so nam prikazali delovanje celotnega observatorija. Kljub okvari na teleskopu so nam s projekcijo zvezdnega neba predstavili najpomembnejše zvezde in planete. Največ časa smo namenili kometu, ki se je po 50 tisoč letih približal Zemlji.

S poučnega izleta v Trst smo se v večernih urah vrnili v Ljubljano.

 

Eva Bonifacio, 3.D

 

Še nekaj fotografskih utrinkov, ki sta jih prispevali: slike od 1 do 5 ter 7 ter podnapisi Nada Žonta Kropivšek; slika 6 in od 8 do 13 Naia Vilar 4.H.

Povsod po stenah ustanove si lahko na plakatih preberemo najnovejše rezultate raziskovalnih skupin.

Z rentgensko kristalografijo so v Elettri dognali 3D-zgradbo različnih življenjsko pomembnih beljakovin in njihov izgled duhovito predstavili.

Prikaz zgradbe shranjevalnega obroča, po katerem krožijo elektroni in v tangentni smeri sinhrotronsko sevajo RTG-svetlobo.

Tako je videti drobovje pospeševalnika, ki je seveda zaščiteno z betonsko steno, zato ne moremo zraven. Na tem modelu so gruče elektronov ponazorjene z modrimi led lučkami.

Naša skupina na pomolu v Trstu, veselimo se proste urice.

Svetovno znani/neznani avtor, družbeno angažirani Banksy – razstavljajo ga v Stari ribarnici v Trstu.

Ogled astronomskega observatorija v Bazovici.

V kupoli kraljuje teleskop …

… okoli njega radovedni poljanci

Naša astronomka Katja Šimenc iz 4.H v družbi svojega mentorja, podiplomskega študenta astronomije Roka Kovača, ki na naši šoli vodi astronomski krožek.

Nočnega neba zaradi okvare s teleskopom ni bilo mogoče opazovati, nebo v realnem času pa lahko projicirajo na stene kupole.

Ob odhodu z observatorija smo se ob spomeniku poklonili štirim mladim zavednim Slovencem, ki so delovali v organizaciji TIGR in so bili po kratkem sodnem procesu ustreljeni leta 1930.

Spomenik ostane v opomin, da obstanek našega naroda in slovenske kulture ni bil lahek dosežek. Mi pa se prepustimo počitku na toplem avtobusu, saj je za nami dolg dan, poln vtisov.

MENU
Hitre povezave