iskanje

Potovanje po Barceloni

Nazaj

Ekskurzija se je za večino začela okoli enih zjutraj, ko smo se še na pol speči odpravljali od doma in nato z avtobusom krenili na pot. Po približno šestih urah poskusov spanca na izjemno udobnem oknu avtobusa smo prispeli do letališča. Med čakanjem na let smo se nekateri zaposlili s kartanjem, po vkrcanju in približno uri in pol leta pa smo že stali na katalonskih tleh. Ob prvem izstopu z avtobusa se je pred nami prikazala plaža Barceloneta. Bilo je sončno in toplo, brez oblačka na nebu, zato smo hitro segli po telefonih in fotoaparatih ter občudovali morje in obalo. Po tem smo zavili na kosilo in poskusili znamenito paello in špansko tortiljo, vendar nobena od njiju ni dosegla naših pričakovanj. Smo pa paelli kasneje dali še eno možnost v menzi, kjer je bila zelo okusna. Kmalu zatem smo obiskali še muzej Pabla Picassa in spoznali razvoj njegovega ustvarjanja. Zvečer smo se nastanili v hostlu, pojedli večerjo, si privoščili zaslužen (in vsekakor zaželen) tuš in popadali v postelje po napornem, a krasnem prvem dnevu.

plaža Barceloneta

muzej Pabla Picassa

muzej Pabla Picassa

muzej Joana Mirója

Drugi dan smo se zjutraj prvič s podzemnim vlakom odpeljali do Narodnega muzeja in  vodnjaka, pozirali za skupinsko fotografijo in se povzpeli na Montjuïc. Ogledali smo si veliki stadion, nato pa smo obiskali muzej Joana Mirója. Bilo je zabavno, saj smo poskušali najprej sami ugibati, kaj slika predstavlja, potem pa smo preverili, kako točna so bila naša predvidevanja. Po kosilu smo se sprehodili do Case Milà in Case Batlló, znanih hiš arhitekta Antonija Gaudíja. Ker sta hiši na ulici, kot vse ostale, sprva morda nista takoj opazni, ko pa ju zagledaš, je jasno, da sta nekaj posebnega in vredni občudovanja. Zvečer so se nekateri udeležili tekme na znamenitem Camp Nou, kjer je Barcelona premagala Sevillo s 3-0. Ostali smo tačas opazovali ribe, morske pse, skate in mnoga druga bitja v akvariju in se veliko nasmejali. Ob koncu smo se v menzi zelo dobro najedli in se vrnili v hostel.

Montjuïc

Casa Batlló

Casa Milà

Camp Nou

Tretji dan se je začel na znani tržnici Boqueriji, ki leži tik ob Rambli. Poskusili smo različne prigrizke, napitke, sladice, kot na primer turrón ali churrose. Ko smo se natovorili z malicami, smo se povzpeli v Park Güell, kjer smo opazovali čudovite Gaudíjeve mozaike. V napoto pa so nam bili golobi in močan veter, zaradi katerega je bilo hladno in malce neprijetno. Kljub temu smo se okrepčali in nadaljevali pot do Sagrade Familie. V njeni notranjosti smo se končno pogreli, predvsem pa so nas prevzeli čudoviti vitraži in poigravanja s svetlobo. Vodič nam je predstavil Gaudíjevo življenje in predanost gradnji te cerkve, ki je zares ena najčudovitejših na svetu. Všeč so nama bile neverjetne podrobnosti, ki krasijo celotno zgradbo.

tržnica Boquerija

Park Güell

Sagrada Familia

muzej Salvadorja Dalíja

Zadnji dan je bil malo žalosten, saj smo dopoldne morali pospraviti sobe in kovčke in se v dežju odpraviti na pot. Zadnja postojanka na potovanju je bil muzej Salvadorja Dalíja, ki nama je bil od obiskanih muzejev še najbolj všeč. Njegove slike so včasih lahko čudne, celo strašljive, a obenem tako navdušujoče in spoštovanja vredne. Nekatera dela imajo v sebi več risb, ki jih vidimo le z različnih zornih kotov. Ustvarjal je v različnih stilih, o različnih motivih in zgodbah, kar res kaže na njegovo nadarjenost. Potem smo se okrepčali in odpravili na letališče. Z letom in vožnjo domov več ali manj ni bilo zapletov, vendar je bila vrnitev vseeno mešanica sladkih in grenkih občutkov, saj si nisva še želeli domov po tako lepem potovanju. Smo se pa doma vsaj lahko malo naspali. 🙂

Barcelona je zagotovo, kot večina ostalih mest, bolj odprta in razgibana kot mesta v Sloveniji. Po ulicah se sprehaja več ljudi različnih ras, verstev, navad, stilov, oblačili, frizur … Kar se nama je zdelo super. Kljub temu, da je večje in turistično mesto, je še zmeraj zelo prijetno in gostoljubno, ne daje občutka gromozanske metropole, kjer bi se lahko v trenutku izgubil v natrpani množici. Skoraj vse turistične atrakcije smo dosegli z nekaj hoje ali kratko vožnjo z vlakom/metrojem. Presenetilo naju je, kako se katalonščina razlikuje od kastiljščine. Vendar, ko smo trenirali svojo španščino v pogovorih s prodajalci in natakarji, so govorili kastiljščino, zato ni bilo težav. Prvi dan je bil zelo topel in prijeten, zato sva pričakovali, da bo ves čas tako, vendar sta nas nato obiskala veter in dež, kar je malo razblinilo sanje o vroči obmorski Španiji. Po celodnevnih druženjih in spanjih v hostlu smo se precej zbližali, tako v razredih kot med španskimi razredi na sploh. Nekaj časa si bil z eno skupino, drugič z drugo, ves čas smo krožil in se družil z različnimi sošolci. 

Ekskurzija je bila zares poučna, zabavna in vznemirljiva, zato res velika zahvala vsem profesorjem Natali Žlajpah, Danu Kardumu Šibila in Iztoku Oblaku, ki so nas spremljali! Verjameva, da bodo spomini na naše skupne dneve v Barceloni z nami ostali še vrsto let.

Lena Vesel in Lučka Patačko Koderman, 2.E,
fotografije Filip Barbalić, 2.C in Natali Žlajpah

 

Oglejte si še fotozgodbo Filipa Barbalića.

Učiteljska ekipa

MENU
Hitre povezave