iskanje

Astronomski krožek – utrinek z dne 30. januarja 2023 in vabilo

Nazaj

Kot vsak ponedeljek smo se tudi ta teden srečali na astronomskem krožku, ki ga vodi podiplomski študent astronomije Rok Kovač. Po navadi se družimo v učilnici 13, tokrat pa nas je na šolsko dvorišče privabilo Sonce. Da bi si ga pobližje ogledali, smo pri zadnjem vhodu postavili šolski teleskop. Naučili smo se ga sestaviti, uravnotežiti in naravnati, nato pa smo s pomočjo posebnega filtra opazovali sončeve pege. 

Ob ponedeljkih Rok pripravi zanimiva predavanja o aktualnem astronomskem dogajanju, razvoju vesolja, nastanku različnih nebesnih teles, zanimivih posnetkih teleskopov in o drugih temah, ki jo ponuja neskončnost vesolja.

Poleg ponedeljkovega srečanja so v sklopu krožka občasno organizirana tudi nočna opazovanja na Astronomskem observatoriju FMF-ja na Golovcu.

Dijaki Gimnazije Poljane so letos začeli tudi tekmovati: v našo šolsko kroniko bomo za leto 2023 zapisali Katjo Šimenc iz 4. H, ki je osvojila kar srebrno priznanje na državnem tekmovanju iz astronomije.

Če te astronomija vsaj malo zanima, si toplo vabljen/a na astronomski krožek, vsak ponedeljek po 7. uri (14.15) v učilnico 13!

 

Besedilo: Lili Accetto Vranac, 2. D, fotografije: Tina Pintar, prof.

Srebrna Katja Šimenc med opazovanjem sončevih peg. (Foto. T. Pintar)

MENU
Hitre povezave