iskanje

Spominska slovesnost na ulici talcev

Nazaj

Tudi letos je 13. 10. 2022 potekala spominska slovesnost ob spomeniku 24 talcev pri Gimnaziji Poljane, na kateri so sodelovali: častni govorec, gospod Zoran Janković, Častna četa garde Slovenske vojske, kvintet trobil Orkestra Slovenske policije, Partizanski pevski zbor, praporščaki Združenja borcev in dijaki Gimnazije Poljane pod vodstvom profesorice slovenščine Mateje Pandel.
Ker je to leto posvečeno Karlu Destovniku - Kajuhu, velikemu poetu, ki je izpovedovalec najgloblje in najbolj čiste nadčloveške človečnosti, kakor ga je označil gospod Matjaž Kmecl, so se tudi na sami slovesnosti večkrat slišale njegove besede, polne gneva in hkrati hrepenenja:

»Zakaj ne nosite v dlaneh svojih src, ljudje? Zakaj vam niso vpisane v očeh vaše misli in želje? Kajti prav v teh dneh, ko je vsaka slutnja greh, ko si vsak želi uteh in skriva vsak po svojih se poteh, prav v teh, prav v teh usodnih dneh bi morali nositi vsi srca v dlaneh ... In takrat bi se zavedeli, kaj naš up velja, kaj velja naš težki boj, da ni malo naših, da nas je nebroj!« (K. D. - Kajuh)

MENU
Hitre povezave