iskanje

Obisk reaktorja Triga

Nazaj

V četrtek, 3. 10. 2024, smo se z maturitetno skupino fizike dijaki odpravili do Brinja, da bi si ogledali enega od dveh jedrskih reaktorjev v Sloveniji. To je reaktor Triga (Trening, Raziskave, Izotopi, General Atomics - naziv podjetja, ki je dobavilo reaktor). Namenjen je raziskovanju in najrazličnejšim poskusom. Ta reaktor je prav tako izjemno pomemben za študente fizike, ne le slovenske, temveč tudi tuje, med našim obiskom so bili namreč na Brinju študentje iz Švedske, ki so izvajali poskuse, o katerih so se učili na fakultetah.

Poleg ogleda reaktorja smo poslušali tudi zelo navdihujoče predavanje o jedrski energiji in predvsem jedrski fiziki, ogledali pa smo si tudi interaktivno razstavo o jedrski energiji.

Med predavanjem duhovitega fizika Urbana smo se dotaknili tudi nekaterih resnejših vprašanj o preskrbi z električno energijo in pridobivanjem elektrike, ki so v tem času še kako aktualna. Zdi se mi, da je bil obisk reaktorja izjemno poučna in zanimiva izkušnja, saj smo na poseben način spoznali del snovi, prepričana pa sem, da si bomo to izkušnjo vsi dijaki zelo dobro zapomnili.

Besedilo: Lucija Paš, 4.C, fotografije: Nada Žonta Kropivšek, prof.

MENU
Hitre povezave