iskanje

Bralski klub je gostil pisateljico Natašo Kramberger

Nazaj

Poljanski bralski klub enkrat na leto, ob koncu sezone, nekoga povabi na pogovor. Letos je, zadnjo sredo v maju, prišla Nataša Kramberger, pisateljica in kmetica iz Jurovskega Dola na severovzhodu Štajerske. Pogovor, ki ga je vodil podpisani, se je sukal okrog literature, kmetovanja in Berlina, kjer gostja prebije znaten del leta.

Krambergerjeva piše avtobiografske romane, največ o kmetovanju, ki je postalo njen drugi poklic in ki je, posebej če hoče biti ekološko ozaveščeno, kar trd boj, a po drugi strani človeku omogoča posebno povezanost z zemljo in globlje doživljanje narave. Dobili smo vtis, da je pisateljska pot Krambergerjeve nekako bolj gladka, sploh ko je pripovedovala o tem, kako priljubljena je na Nemškem in koliko jo prevajajo.

Morebitnemu bralcu njenih del bi bilo mogoče najlepše začeti z romanom Primerljivi hektarji iz leta 2017, v katerem pripoveduje o križih in težavah ženske, ki je krenila po poti prednikov in prevzela staro kmetijo, na kateri je bilo treba približno vse še urediti. Tako kot v drugih knjigah se pisateljica ne obremenjuje s formo, temveč pripoveduje o doživetem, razmišlja in razkriva svoje različne svetove, glede katerih se zaveda, kot nam je povedala, da so vsi relevantni. Bralec ima občutek, da je ves čas sredi živahnega dogajanja, občasno pa je nagrajen s kakšnim posebnim uvidom (na primer o tem, zakaj te policist lahko osumi kajenja konoplje, če škropiš drevje z baldrijanom).

M. T. 

MENU
Hitre povezave