iskanje

Recital ob dnevu poezije

Nazaj

Dan poezije, 21. marec, smo v Galeriji G+ praznovali z recitalom, v katerem so nastopili tako dijakinje in dijaki kot tudi učiteljice in učitelj.

Slišali smo tematsko raznovrstno poezijo po izboru nastopajočih in tudi nekaj avtorskih pesmi, med drugim pravo poemo o latinskih deponentnikih. Letošnja 120. obletnica rojstva Srečka Kosovela gotovo ni bila edini razlog za izbor njegovih pesmi, predstavljena je bila tudi palestinska pesnica Fadva Tukan. 

Skozi poezijo smo ob slovenščini slavili španski, italijanski, ruski in latinski jezik.

Poklon poeziji utemeljujejo tudi naslednje misli Alena Širce iz zbirke Braneta Senegačnika Pogovori z nikomer, (Slovenska matica, 2019.):

»Lirična poezija nastaja tedaj, kadar zmanjka besed, ker je to, kar doživljamo, pregosto, preživo, pregloboko. Takrat iz doživljanja samega vzniknejo velika, največja vprašanja: o izvoru, o ljubezni, o smrti, o smislu. Mitična in obenem osebna vprašanja, ki prodirajo skozi vso resničnost do nedoumljivega; skozi katera nedoumljivo proseva v naš zgodovinski in vsakdanji tu in zdaj. Vprašanja, ki so zmeraj: zmeraj drugačna in zmeraj ista./…/ Mogoče se nikjer drugje ne počutimo tako neprestopno sami kot ob teh vprašanjih in nikjer ne čutimo globlje potrebe po pogovoru. Tak pogovor, v katerem gre do konca zares, je lirična poezija: njene besede so izrečene v tišino, iz katere so prišle.«

Želimo si, da bi recital postal tradicionalni poljanski dogodek.

Besedilo in fotografija Darinka Marc.

Oglejte si še fotozgodbo Mile Fatur Škof, in sicer tu:

MENU
Hitre povezave