iskanje

Kaj bi dekleta morala vedeti v 21. stoletju?

Nazaj

Tik pred kulturnim praznikom je bila v prostorih Mestnega muzeja otvoritev razstave likovnih del dijakov 1. letnika Gimnazije Poljane. Razstava več kot štirideset dijaških del je nastala na povabilo kustosinje Barbare Savenc, avtorice začasne razstave Kaj bi morala dekleta vedeti? Slovenske umetnice v obdobju 1850-1950. 

Rdeča nit razstave je sicer dostopnost izobraževanja dekletom v umetniških poklicih (slikarke, kiparke, arhitektke in fotografinje) v zadnjih 150-letih, dijaki pa so temo razstave razširili in v svojih likovnih delih in besedilih razmišljali o dostopnosti vseh ravni izobraževanja dekletom. 

V priložnostni publikaciji zbrana besedila govorijo o različnih izobraževalnih poteh, ki so jih ženske prehodile v minulem stoletju in pol. Medtem ko so v nekaterih družinah znanje visoko vrednotili že več generacij, so si v drugih dekleta morala sama izboriti pot do višje stopnje izobrazbe od tiste, ki so jo zanjo načrtovali starši in širša družina. 

O priložnostni razstavi sta na spletni strani Mestnega muzeja objavljeni dve besedili – Priložnostna razstava kolažev in besedil in Kaj bi dekleta morala vedeti pred 150 leti in kaj danes? .

Izbrana likovna dela bodo v muzeju na ogled do 25. februarja 2024. 

Besedilo: Tina Pintar, prof. 

Še nekaj fotografskih utrinkov:

Kaj bi torej morala dekleta vedeti? Foto: Tina Pintar / Gimnazija Poljane

Prvi obiskovalci razstave. Foto: Blaž Gutman / MGML

Dialog. Foto: Blaž Gutman / MGML

Dijaki si ogledujejo dela svojih sošolcev. Foto: Blaž Gutman / MGML

Ali si poslikala? Foto: Blaž Gutman / MGML

Živahen pogovor z avtoricami likovnih del. Foto: Blaž Gutman / MGML

Kratka otvoritev razstave v osrednjem prostoru Mestnega muzeja. Foto: Blaž Gutman /MGML

MENU
Hitre povezave