iskanje

V alpski svet

Nazaj

Dijakinje in dijaki geografske maturitetne skupine smo se 7. oktobra 2023 zgodaj zjutraj z avtobusom odpravili na enodnevno ekskurzijo v alpsko Slovenijo. Obetal se nam je pester program in kljub jutranji ljubljanski megli nam je bilo vreme cel dan naklonjeno. Na poti smo prisluhnili zanimivim predstavitvam, ki smo jih drug za drugega pripravili in tako še bolje spoznali, kar smo sicer med vožnjo opazovali skozi okna.


Naša prva postojanka je bila Žirovnica, kjer smo se povzpeli na Vodostan, se naučili izmeriti azimute in uživali v razgledu na Babji zob, Jelovico, Savo in Stol, ki se je dvigal za našimi hrbti. Odpravili smo se na Jesenice in si v fužinarskem naselju Stara Sava ogledali film o nekdanjem plavžarstvu. Med kratkim sprehodom po okolici smo poslušali o starem plavžu, fužinarski preteklosti kraja in njegovih prebivalcih.

Nato smo v vasi pod Triglavom, Mojstrani, obiskali črno, arhitekturno moderno stavbo – Planinski muzej. V njem smo spoznali slovensko planinsko zgodovino. Muzejska pot je predstavljena kot potek vzpona na vrhove, z mnogo zanimivimi predmeti – od steklenice z vodo Triglavskega ledenika, ki je bila na olimpijadi v Pekingu, do športne opreme najboljših slovenskih alpinistov. Za živ vtis o nepredvidljivosti gora pa smo lahko v bivaku izkusili, kakšna nevihta nas lahko na poti preseneti.


Nazadnje nas je ozka cesta popeljala do veličastnega slapu Peričnik, kjer so nas navdušile moč vode, zelena narava, kamnine, o katerih smo si pri urah geografije pridno delali zapiske, in mavrica, ki se je zaradi loma svetlobe in vode risala po zraku. 
Tam smo opravili tudi terensko vajo, se zmočili v Triglavski Bistrici, izmerili njeno profil in v skupinah opravili še ostale terenske naloge.


Za konec smo se sprehodili še mimo Šlajmerjevega in Aljaževega doma, po čudoviti dolini Vrata, skoraj do Triglavske stene, od koder smo lahko s ponosom gledali proti samemu vrhu našega 2864 metrov visokega velikana.

Seveda smo naredili še eno gasilsko in se nato utrujeni, v dobri družbi, naužiti svežega zraka in z več znanja o Sloveniji odpravili nazaj proti avtobusu in se pred Poljane vrnili malo pred 19. uro.

Besedilo: Eva Kosi, 4.E

Peričnik

V spodmolu pod Peričnikom.

Merimo parametre vode Triglavske Bistrice.

Aljažev dom v dolini Vrata.

Planinska obutev pred Planinskim muzejem v Mojstrani.

Španova hiša; ena starejših v Mojstrani in primer tipičnega stavbarstva vzhodnega dela Julijskih Alp.

MENU
Hitre povezave