iskanje

Obisk Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo

Nazaj

V ponedeljek, 12. 6. 2023, smo se manjša skupina dijakov in dijakinj 3. letnika, ki obiskujemo izbirni predmet kemija pri profesorici Ajdovec, odpravili na Večno pot 113, na Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo. 

Pri izbirnem predmetu se namreč učimo o sodobnih analiznih tehnikah, kot so različne kromatografske tehnike, masna spektrometrija, infrardeča spektroskopija in nuklearna magnetna resonanca. Na FKKT sta nam prof. dr. Janez Košmrlj in magistrski študent B. Kisovec pokazala delovanje NMR-spektrometra. Posneli smo tudi spekter etil acetata, ki smo ga razložili dijaki, in s tem pokazali svoje znanje, nad katerem so bili zaposleni na FKKT fascinirani. Sledila je strokovna predstavitev masnega spektrometra, ki jo je pripravila nekdanja poljanka, asist. dr. Damijana Urankar, ki je zaposlena na fakulteti.  

Na koncu nam je nekaj mladih raziskovalcev in doktorskih študentov razkazalo laboratorije in opremo. Razložili so nam tudi, s čim se ukvarjajo v okviru svojih raziskav.

Vsem, ki so sodelovali in pripomogli k boljšemu razumevanju študija kemije, se iskreno zahvaljujemo in upamo na nadaljnje sodelovanje med bodočimi poljanskimi generacijami in FKKT. 

Zapisali: Petra Nakrst in Petra Mušič, 3.D

MENU
Hitre povezave