iskanje

Obisk kemijskega inštituta

Nazaj

22 dijakov in prof. Tanja Cvirn Pavlin smo v petek, 9. junija 2023, obiskali Kemijski inštitut v Ljubljani. Ob prihodu smo se razdelili v dve skupini, ki sta si izmenjaje ogledali dva laboratorija in področji raziskovanja. Moja skupina se je najprej odpravila na ogled naprav za nuklearno magnetno resonanco – NMR.

Najprej so nam razložili delovanje NMR-spektrometrov. Delujejo tako, da vzbujajo jedra elementov s pomočjo magnetnega polja. Rezultat meritev je NMR- spekter, iz katerega lahko določijo položaj atomov v organski spojini. Pokazali so nam več NMR-spektrometrov, tudi najnovejšega in največjega 800 MHz, ki je edini v Sloveniji. Starejše NMR naprave so zaradi širjenja magnetnega polja lahko tudi nevarne. Širjenje magnetnega polja nam je dr. Primož Šket pokazal z dvema kovancema, saj sta se na oddaljenosti približno 3 metrov od NMR naprave ˝držala˝ skupaj, ko pa se je oddaljil od naprave, je magnetni privlak popustil in kovanca sta padla narazen. Ker se ob delovanju NM-naprave močno segrejejo, za hlajenje uporabljajo tekoči dušik in helij. Kako točijo dušik, smo tudi videli.

V drugem delu ogleda nam je dr. Jože Grdadolnik predstavil, kako ugotavljajo strukturo molekul s pomočjo infrardeče in ramanske spektroskopije. Za razliko od NMR lahko strukturo določijo v vseh agregatnih stanjih snovi, tudi v plinastem. Skozi vzorce snovi ˝pošljejo˝ infrardečo svetlobo ali laserske žarke, te snovi svetlobo deloma absorbirajo in deloma odbijajo. Iz rezultatov meritev in z znanjem fizike lahko izračunajo, kateri atom ali katera vez je na določenem mestu v molekuli. Lahko ugotovijo tudi, kako se spreminja struktura molekul, na primer proteinov, ob neki bolezni. Z laboratorijsko sintezo DNA, RNA in proteinov ter pripenjanjem potencialnih učinkovin na molekule raziskujejo, ali in kako se njihova struktura spremeni, in tako ugotavljajo, katere snovi bi lahko bile zdravila.

Obisk inštituta mi je bil zelo všeč in bi ga priporočila vsem radovednim dijakom. Zaposleni so bili izredno prijazni in so imeli lepo pripravljeno in razumljivo predstavitev. Veselim se že prihodnjega obiska.

Zapis in fotografije: Sara Uderman, 1.E

800 Mhz NMR-spektroskop

Sinteza RNA in DNA

NMR-spekter

Tekoči dušik

MENU
Hitre povezave