iskanje

Na slovensko in avstrijsko Koroško

Nazaj

V drugem letniku se dijaki Gimnazije Poljane podamo na raziskovanje kotičkov zamejstva. S sošolci 2. g razreda smo se od 4. do 6. aprila 2023 mudili na Koroškem.

Naš prvi dan se je pričel v Slovenj Gradcu. Sprva smo z zanimanjem spremljali vodenje po Pokrajinskem muzeju, v katerem hranijo predmete s področja arheologije, likovne umetnosti, etnologije in kulturne zgodovine. Sledil je prosti čas in krajše pohajkovanje po mestu, ki ga je večina obiskala prvič. Največ zanimanja je pričakovano vzbudil kip venetskega konja na Glavnem trgu. Kip je povečana različica drugače le nekaj centimetrov velikega konja z Vaške situle. Marsikdo pa je mimogrede pokukal tudi v cerkev sv. Elizabete.

Venetski konj

Nadaljevali smo z vožnjo in si na Ravnah na Koroškem ogledali železarski muzej, ki stoji na lokaciji nekdanje Železarne Ravne. Po pregledu zgodovine železarstva na tem območju in željah nekaterih po naročilu kovanega meča, nas je čakal Rudnik v Mežici. Mnogi s strahom, a zagotovo vsi z vznemirjenjem, smo se v utesnjenih lesenih vagonih rudniškega vlakca podali v podzemlje Pece. Ob vodenju se je marsikdo vživel v vlogo rudarja. O tem pričajo tudi zgodbice, ki so jih nekateri napisali kar na avtobusu. Pripovedovale so o rudarjevem vsakdanu, ki se je vrtel okoli trdega dela, izogibanja vragolijam Perkmandeljca in družbe podgan.  

Notranjost rudniških tunelov

Konec dneva smo se obsijani s soncem sprehodili ob jezeru Hidroelektrarne Dravograd. Po prihodu v hostel Punkl, v katerem smo prenočili, smo pojedli zasluženo večerjo in se zabavali ob igranju taroka ter kopanju v bazenu Športnega centra ob Gimnaziji Ravne.
Sredino mrzlo, a sončno jutro nas je popeljalo na avstrijsko Koroško. Na opevanem Gosposvetskem polju smo si ogledali tri točke, in sicer Krnski grad, Vojvodski prestol in cerkev Gospe svete. Podoživeli smo šolske ure zgodovine in se spomnili ceremonije, ki je spremljala ustoličevanje karantanskih knezov.

Vojvodski prestol

V nadaljevanju smo obiskali Celovec oz. Klagenfurt am Wörthersee, ki je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Koroške. Danes tam živi približno 1000 Slovencev. Obiskali smo dvorano grbov v Deželnem dvorcu, v kateri stoji Knežji kamen. Odpravili smo se po mestu in s pomočjo delovnih listov razkrili kotičke, pomembne za slovenski narod.

Še pred odhodom na zadnje avanture, smo v četrtek zjutraj vestno pospravili hostel, kljub neprespanosti, ki pritiče šolskim ekskurzijam. Sprva smo se ustavili na Gradu Ostrovica oz. Burg Hochosterwitz, ki stoji na apnenčasti skalni vzpetini. Pomembno vlogo je odigral v obrambi proti turškim vpadom, predvsem zaradi svoje strateške lege. Peš smo se po makedamski, niti ne tako strmi poti, sprehodili skozi 14 obrambnih vrat.

Grad Ostrovica

Uživanje v sončnem dnevu

Na vrhu smo si ogledali srednjeveško razstavo, se okrepčali in uživali v sončnem dnevu. Zatem smo obiskali Marijo na otoku ob Vrbskem jezeru.To je bila tudi naša zadnja postojanka pred kosilom v Celovcu. Sledila je vožnja domov. 
Domov smo prišli polni vtisov. V imenu vseh se zahvaljujem razredničarki Nataši Žiger in profesorju zgodovine Mihi Osredkarju, ki sta poskrbela za sproščeno vzdušje, nasičeno s smehom in živahnostjo. Strah pred duhamornostjo je bil že na začetku naglo ovržen in že se veselimo izmenjave, ki nas čaka v 3. letniku.  

Zapisala: Ema Erna Weber
Fotografije prispevali: Brina Šalamon, Katarina Urbanč, Matej Žagar, Ajda Rogelj, Ema Erna Weber, Julija Gabrovec, Tevž Kupljenik, Aljoša Krašovec in Tosja Jakopin Tisovec.  

MENU
Hitre povezave