iskanje

Utrinki z aprilskih strokovnih ekskurzij v zamejstvo - 1. del: za 2.C, 2.D in 2.E

Nazaj

V drugem letniku se dijakinje in dijaki Gimnazije Poljane podamo na raziskovanje kotičkov zamejstva. Letošnje strokovne ekskurzije so potekale od 4. do 6. aprila 2023.

2.C po Pomurju in Porabju

Dijaki 2.C so se potepali po Pomurju in Porabju. Najbolj so jih navdušile živali na kmetiji Čebelji gradič, kjer smo prespali prvo noč in kjer smo si tudi sami pripravili večerjo in zajtrk. Pred večerjo so se lahko igrali z zajci in psi. 

Drugi dan jih je presenetila informacija, da se v Monoštru na Madžarskem, kjer smo obiskali njihovo gimnazijo, tudi madžarski dijaki lahko učijo slovenskega jezika. Drugi večer so se zabavali ob kopanju v Termah 3000. Zadnji dan pa so pogumni posamezniki v Lončarski vasi Filovci tudi sami lahko ustvarili svoj izdelek. 

Po treh dnevih potepanja po severovzhodnem delu Slovenije so se dijaki zavedli izjemne pestrosti slovenskih narečij. To je le nekaj utrinkov z vetrovne, a čudovite ekskurzije.

Zapisala: Petra Novak, prof.

 

Dekleta so pripravila omako za testenine, ki so se kuhale v drzgem apartmaju.

Na monoštrski gimnaziji nas je sprejela tudi generalna konzulka Metka Lajnšček.

Veter neusmiljeno brije, a vožnja z brodom je vseeno lepa in pomirjujoča.

Zarja izdeluje lončeni vrč in gre ji zelo dobro.

2.D po Prekmurju in Porabju

Strokovna ekskurzija nas je prvi dan vodila po Prekmurju. V Lendavi smo si ogledali Lendavski grad, Vinarium in se sprehodili po mestnem središču. Preizkusili smo se v samostojni orientaciji in reševanju nalog doživljajske geografije. Po kosilu smo občudovali tropske rastline v Dobrovniku, se napolnili z energijo ob Bukovniškem jezeru in odžejali ob izviru mineralne vode Svetega Vida. V Moravskih toplicah smo iskali skriti zaklad, nekateri pa smo tudi zaplavali v termalni rivieri.

Drugi dan smo obiskali Madžarsko. Ogledali smo si dvorec in muzej v Keszthelyju, ki je eden najlepših dvorcev na Madžarskem. Še enkrat smo s pomočjo učnih listov samostojno raziskovali mesto in obrežje Blatnega jezera. Popoldan smo obiskali Pustolovski park ob Bukovniškem jezeru in se preizkusili v adrenalinskem plezanju.

Tretji dan smo preživeli v Porabju. Ogledali smo si mestno središče, samostan in cerkev z zanimivimi freskami monoštrske bitke in obrežje reke Rabe, kjer je leta 1664 potekala znamenita bitka. Popoldan smo spoznavali Goričko, najbolj severovzhodno pokrajino Slovenije. Ogledali smo si grad v naselju Grad. Grajska stavba je največji grad v Sloveniji – ima kar 365 sob. Naravovarstveni nadzornik nas je popeljal do Ledavskega jezera, kjer smo opazovali ptice in se seznanili z naravovarstveno problematiko tega območja.

Na poti proti domu smo obnovili znanje v zabavnem kvizu in izbrali naj fotografijo skritega zaklada. Trije najboljši pa so prejeli lepo nagrado, ki jo je sponzoriralo podjetje Sava Hotels & Resorts.

Zapisala Nika Veronek, prof.

BLATNO JEZERO: Naloga: orientacija od dvorca Feštetić do Blatnega jezera. Tukaj je tako lepo!

OCEAN ORCHIDS - TROPSKI VRT DOBROVNIK: Svit, katero rastlino si pa ti narisal? Tole orjaško praprot?

PUSTOLOVSKI PARK BUKOVNIŠKO JEZERO: A je še daleč do gor?

MONOŠTER: En krog po parku se včasih raztegne na več krogov.

2.E ob slovenski zahodni meji

Z razredom 2. E smo raziskovali polpreteklo zgodovino slovenske zahodne meje in začutili primorski uporni duh. Pot nas je vodila po soškem bojišču na Sabotinu, kasneje po Julijski krajini nastali z rapalsko mejo, kjer smo obiskali rojstno hišo pesnika Srečka Kosovela in cerkev v Hrenovicah, ki jo je poslikal Tone Kralj. Fašizem, ki se je vtisnil v zgodovino tega prostora, smo dodobra spoznali v Trstu z ogledi Rižarne, Kleine Berlina in Narodnega doma. V zamejstvu so nas nagovorili tudi tam živeči Slovenci v Čedadu in Špetru v centru SMO.

Zapisala Jasmina Pavčič, prof.

Skupinska v Čedadu.

Ogled Kleine Berlina.

Lepota reke Soče.

Kosilo v središču Trsta.

MENU
Hitre povezave