iskanje

Projekcija filma Sarajevo safari in pogovor z režiserjem

Nazaj

V petek, 10. 3. 2023, se je v šolski dvorani Gimnazije Poljane, na pobudo in z organizacijo profesorice filozofije Nine Miri Zalar, odvila projekcija filma slovenskega režiserja Mirana Zupaniča, z naslovom Sarajevo safari, ki priča o krutih vidikih vojne ter razkriva do sedaj javnosti prikrito zgodbo o safariju na ljudi, v obleganem Sarajevu med letoma 1992 in 1996. 

Skoraj 200 dijakov je z zanimanjem in v napetem pričakovanju zavzelo svoje mesto v dvorani, a po koncu filma ostalo brez besed.

Po ogledu filma se je povezovalcema Tjaši Železen ter Aljažu Prazniku pridružil na odru še režiser filma Miran Zupanič. Pri odgovarjanju na vprašanja, mnoga tudi provokativne narave, ni bil niti malo zadržan. Dijake je popeljal skozi nastanek filma, govoril o tem, kako je sam izvedel za dogajanje, ki naj bi se odvijalo med vojno v Bosni in Hercegovini, ter odkril, kako ga je pot pripeljala do pričevalcev in očividcev tega početja.

Film preizprašuje človekovo naravo, zlasti izpostavlja, česa vsega je človek zmožen. Nedoumljivo je, kako lahko človek izkoristi šibkost naroda, ki je v vojni, in si v njem ustvari “lastno zabavo”.

Napisala Ada Lana Dervišević

Nekaj fotoutrinkov:

MENU
Hitre povezave