iskanje

Poljanski oder do šolskega leta 2022/23

Nazaj

Koordinatorica in soustvarjalka: Katarina Torkar Papež

 

POLJANSKI ODER - PO poostaja ustvarjalni gledališki prostor z dolgoletno tradicijo.

 

V zadnjem desetletju so bili njegovi mentorji: Nataša Homar, Miha Pohar (Teater klasikov), Alenka Arbiter (Pravljice), Nina Miri (Shakespeare) in Katarina Torkar Papež v sodelovanju z: Jankom Petrovcem (dramski igralec, novinar in prevajalec), Alenom Ožboltom (vizualni umetnik, publicist, scenograf in oblikovalec), Matejo Ocepek (kiparka, pedagoginja in konservatorka-restavratorka), Damijanom Kracino (kipar in videast) ter Jušem Zidarjem (gledališki in radijski režiser).

PO vključuje najrazličnejše gledališke prakse. Med njimi tudi sodelovanje aktualnih in bivših dijakov ter profesorjev Gimnazije Poljane. Za februar 2023 načrtuje koncertno branje Smoletove Antigone.

V ožjem pomenu pa je Poljanski oder predvsem eksperimentalni pedagoško-gledališki proces, ki ga vodijo bivši poljanci, sedaj uveljavljeni profesionalni gledališčniki.
V letošnjem šolskem letu nadaljujeta Benjamin Krnetić (dramski igralec) in Daniel Škufca (dramski režiser), pridružuje se Nataša Keser (igralka).
Lani oblikovana skupina dijakov in dijakinj je bila deležna tudi treh delavnic: gledališke improvizacije, ki jo je vodil Peter Frankl (performer in pedagog), Nina Rajić Kranjac (gledališka režiserka): Kako s kolektivno akcijo odpreti vprašanja konteksta, Žigan Krajnčan (plesalec, koreograf, režiser) pa: Kako gibalno odpreti vprašanja telesnosti.

Predvideno je kontinuirano delovanje dveh skupin: začetnikov in nadaljevalcev, ki se seznanjajo s tesnejšim vpogledom v uprizoritvene dejavnosti in z raziskovanjem lastnega izraza. V marcu in aprilu 2023 sta načrtovani dve produkciji.

Namen:

  • Gledališče je prostor, ki dijakom omogoča samoizražanje, katerega v času odraščanja nujno potrebujejo.
  • Sooblikuje njihov intelektualni in čustveni razvoj.
  • Prinaša neprecenljive izkušnje o kulturi in umetnosti.
  • Nagrajuje z veseljem in srečo ter pušča dragoceno spominsko sled.


O, končno je napočil čas za jutri, 2016. V sodelovanju s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo

MENU
Hitre povezave