iskanje

BNK

Nazaj

BNK (Božično-novoletni koncert) je tradicionalna prireditev, na kateri »z roko v roki« sodelujejo dijaki in profesorji Gimnazije Poljane.

Koncert ima tudi dobrodelno noto, saj del izkupička podarimo v dobrodelne namene (Pediatrična klinika Ljubljana).

Začetki BNK-ja – takrat še božično-novoletnega koncerta – segajo v leto 2001.
Na prvi prireditvi, ki je bila neke vrste dopolnitev božičnega sejma, so nastopali samo dijaki. Naslednje leto sem k sodelovanju povabila tudi kolege, za katere sem vedela, da se ali pa so se ukvarjali z glasbo. In številni so se odzvali. Prav tako pa tudi obiskovalci, ki so šolsko dvorano (takrat je imela okoli 140 sedežev) zasedli do zadnjega kotička. Nekateri so sedeli celo na robu odra.

Še danes je zame to najljubši božično-novoletni koncert. Ne zaradi kvalitete točk, ki se z današnjo ne more primerjati, ali video posnetkov, ki jih takrat sploh ni bilo. Enostavno čutiti je bilo neko posebno povezanost med nastopajočimi in publiko. Nekaj, kar težko opišem z besedami.

Od leta 2003 do 2009 smo vsako leto izvedli dva koncerta v dveh zaporednih dneh. Prireditev je postala tradicionalna, točke pa vse raznovrstnejše. Leta 2008 sta takratna voditelja prvič vpeljala filmčke, ki so od takrat stalnica prireditve.

Mejnik božično-novoletnega koncerta je predstavljala selitev v Španske borce leta 2010. Tudi v novi dvorani smo izvedli dva koncerta, vendar v istem dnevu. Kandidatov za nastope je bilo vse več (BNK 2013 je trajal skoraj tri ure), večala pa so se tudi pričakovanja, zato smo za nastopajoče uvedli avdicije. Koncert se je preimenoval v BNK in to ime se je ustalilo ter postalo prepoznavno.

Novo prelomnico je koncert doživel leta 2017, ko je BNK prvič gostila Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Prehod v tako veliko dvorano me je navdajala s strahom, saj enostavno nisem verjela, da bomo prodali vse vstopnice. Strah se je izkazal za neutemeljenega, saj je bila predstava, ki smo jo izvedli enkrat, razprodana. Poljanci so dobili priložnost nastopiti na enem največjih slovenskih odrov pred skoraj 1500-glavo množico, kar je svojevrstno doživetje.

BNK je torej prehodil pot od skromnih začetkov v šolski dvorani do prepoznavne prireditve, katere namen je bil sprva na isti oder postaviti poljanske dijake in učitelje ter predstaviti njihove talente, ki v razredu večkrat ostanejo skriti. Prerasel pa je v zgodbo, ki jo lepo predstavlja vizija naše gimnazije: »Prek Poljan z roko v roki od razumevanja do ustvarjanja sveta okoli sebe in sveta v sebi.«

Seveda te zgodbe ne bi bilo brez številnih generacij srčnih in kreativnih dijakov ter učiteljev, ki so z veliko dobre volje oblikovali BNK. Koncert res nastaja pod mentorstvom treh profesorjev – poleg mena sodelujeta še Mateja Jakša Jurkovič in Uroš Bizilj – vendar pa brez sodelovanja širše organizacijske ekipe, katere del so tudi dijaki, prireditev ne bi bila izvedljiva.

Vabim vas, da se nam pridružite pri ustvarjanju BNK-ja kot nastopajoči ali člani tehnične, scenske oz. organizacijske ekipe.

Besedilo in izbor fotografij Nataša Žiger

  • Nekaj posnetkov minulih BNK-jev si lahko ogledate tu.
MENU
Hitre povezave